fbpx
NieuwsMotorrijden met een 125cc: het kan, ook zonder motorrijbewijs

Motorrijden met een 125cc: het kan, ook zonder motorrijbewijs

Lichte motoren, en dan vooral 125cc-motoren winnen elk jaar meer en meer aan populariteit. Cijfers van Febiac, de Belgische automobielfederatie tonen aan dan ongeveer 30% van de inschrijvingen van nieuwe 2-wielers tegenwoordig een 125cc-motorfiets of -scooter is. Die stijging zien we vooral in grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. En dat is niet zo verwonderlijk.
Maar wat maakt motorrijden met een 125cc motor nu zo populair? Een 125cc is licht, goedkoop en je kan er, onder bepaalde voorwaarden, mee rijden ook als je enkel maar een autorijbewijs op zak hebt.

Motorrijden met een 125cc motorfiets is goedkoop

Voor een 125cc motorfiets heb je geen gigantisch budget nodig. De meeste modellen zitten in de lagere prijsklasse. Lees: vanaf 2500€ heb je al een behoorlijk uitgebreid aanbod aan modellen. Bovendien zijn die 125cc-motoren niet alleen budget-vriendelijk bij de aankoop, ook met het onderhoud van je motorfiets kom je doorgaans voordeliger uit dan met een zwaarder model. Denk daarbij aan de aankoop van nieuwe banden bijvoorbeeld, maar ook algemene onderhoudskosten zoals remblokken, olie, en andere onderdelen vallen doorgaans goedkoper uit dan bij een zwaardere motorfiets.

Motorrijden met een 125cc is gemakkelijk

In vergelijking met andere modellen, zijn 125cc motorfietsen echte pluimgewichtjes. 125cc's zijn vaak iets lager qua zithouding, hebben een laag zwaartepunt en zijn smal. Dat maakt hen handig te manoeuvreren en gemakkelijk te besturen, ook als je kleiner van gestalte bent of nog niet zoveel ervaring hebt met motorrijden. Met een 125cc zit je dan zeker goed! Wanneer je op zoek bent naar de ideale opstapper is de Orcal NK01 met zijn 126kg en een zithoogte van 755mm meteen een mooie kanshebber.

125cc: perfect voor woon-werkverkeer

Je ziet ze vaak in de file, de lichte motorfietsen en scooters die overal vlotjes tussendoor laveren maar toch ook goed meekunnen als de file oplost. Een 125cc motorfiets is door zijn lichte bouw en slanke profiel perfect geschikt om je met gemak door het drukke stadsverkeer te loodsen. Is de spits dan toch wat zwaarder dan normaal, dan kan je met een kleinere en lichtere motorfiets gemakkelijk tussen de auto's door. Tegelijk is het motorblok van een 125cc krachtig genoeg om vlot mee te kunnen wanneer de verkeerslichten op groen springen en zelfs korte snelwegtrajecten zijn geen enkel probleem. Met een 125cc beperk je niet alleen je reistijd tot een minimum. Je komt ook fris en ontspannen op je bestemming aan.

Fiscaal voordeel

Bijkomend voordeel van woon-werkverkeer met een motorfiets is dat je ook van een fiscaal voordeel kan genieten, zelfs met een 125cc. Niet alleen de aankoop van de motor kan je als onkosten inbrengen, ook alle bijkomende kosten zoals de belasting op in verkeerstelling, verzekering en brandstof kan je inbrengen. Zelfs onkosten als aangepaste motorkledij, onderhoud en accessoires kan je daaraan toevoegen. Nog een voordeel: op een 125cc betaal je geen verkeersbelasting zoals je dat wel voor zwaardere modellen hebt. Voor langere woon-werktrajecten is een 125cc dus zeker het overwegen waard.

Motorrijden met een 125cc zonder motorrijbewijs? Het kan, onder voorwaarden

De wetgeving rond 125cc-motorfietsen werd de afgelopen decennia een aantal keer aangepast. We hebben het dan specifiek over het rijbewijs A1 voor motoren tot 125cc en met een maximumvermogen van 11kW, oftewel 15pk. Houders van een rijbewijs dat van voor 1989 dateert, mochten al zonder beperkingen met een motorfiets rijden. Sinds 1998 mochten houders van een autorijbewijs B motorrijden met een 125cc op voorwaarde dat ze hun rijbewijs B minstens 2 jaar op zak hebben. Daar kwam op 1 mei 2013 nog een beperking bij. Zo moet je nu bijkomend 4 uur rijopleiding volgen als je je autorijbewijs na 2011 behaalde. Die opleiding is verplicht maar zonder bijkomend examen.

Jonger dan 24 en je wil graag motorrijden? Met een 125cc kan je al starten vanaf 18 jaar

De aanpassing van de wetgeving rond het motorrijbewijs maakt het sinds 2013 niet meteen gemakkelijker als je jonger bent dan 24 en voor het volwaardige motorrijbewijs A wil gaan. Wat niet veranderd is, is de leeftijd waarmee je kan beginnen motorrijden met een 125cc. Dat is op 18 jaar gebleven. Sinds 2013 wil dat wel zeggen dat je verplicht 9 uur les moet volgen, in plaats van de 4 uur voordien, én een examen moet afleggen. Daarna kan je met een 125cc motorfiets de baan op, op voorwaarde dat die een maximumvermogen van 11kW en 15pk heeft. Vanaf 21 jaar kan je dan verder je A2 rijbewijs halen. Voor het volwaardige A-rijbewijs moet je wachten tot je 24e. Meer informatie over de verschillende motorrijbewijzen vind je op de website rijbewijs-a.be.

De afgelopen jaren is het aanbod aan 125cc motorfietsen enorm uitgebreid. Wat je smaak ook is, er is wel een 125cc die je zal bevallen, van supersportief tot retro. Check ook zeker de verschillende Orcal-modellen. Hou je van meer sportieve looks, dan is de Orcal SK01 zeker een mooie optie. Gaat je voorkeur uit naar meer retro-looks, laat je dan verrassen door de Orcal Astor of een van de afgeleide modellen. Meer weten? Ga dan eens langs bij een verkooppunt in jouw buurt.

© Wowart